петък, 18 февруари 2011 г.

Гражданското общество влезе в местния парламент по казуса Комсомол

Изказване на Катрин Сариева -историк и галерист от срещата на 14 Февруари между някои граждани и представители на Община Пловдив и ОбС Пловдив по казуса "кино Комсомол/Космос"
/По-голямата част от останалите изказвания на тази среща можете да видите в секцията "ВИДЕО"/


Изказване на издателя Манол Пейков


15 Февруари 2011
http://podtepeto.com/article.php?id=4503

Image titleОт днес Пловдив вече не е същият. Гражданското общество, в лицето на 20-тина души, се съживи, влезе в местния парламент, тропна по масата и предизвика дебат по казуса Комсомол. Диалог имаше, имаше обмяна на идеи, имаше и искри, естествено. Въпреки различните мнения на хората в залата, имаше и консенсус по един въпрос- ще се сформира разширена работна група, която да работи по въпроса, да дава препоръки, да организира по-широкImage title обществен дебат. И най-важното- в нея ще влязат граждани, част от инициативния комитет за спасяването на емблематичната сграда на пъпа на града. Благодаря ви. Вие ме накарахте да искам отново да живея в любимия си град. Това, което се случи днес е нещо уникално. Говорим за проблемите на града ни и мислим за тяхното решаване, обърна се към присъстващите издателят Image titleМанол Пейков след края на продължилата близо 2 часа сбирка. Той подчерта, че не участва в инициативния комитет, няма и сантимент към сградата, но иска икономическите интереси да не се поставят на първо място в Пловдив, да се мисли за културните ни потребности, за градската среда, за архитектурата и духа, а не за молове и бизнес центрове.
В дебата се включиха хора на изкуството, архитекти от старата и новата школа, жители на квартала около Комсомол, юристи. Мнение изказаха общински съветници, главният архитект на общината, зам.-кметът Александър Долев и един от най- върлите поддръжници на идеята за бутането на киното- арх. Недевски. Дискусията водеше лично председателят на общинския съвет Илко Илиев.
В този квартал е родната къща на баща ми и аз също съм свързан с квартала емоционално. Но не можем да намерим инвеститор в този формат, обясни Александър Долев. Никакъв сантимент нямате там. Къщата ви е бутната още преди 9-и. Тук вие вече нямате думата. Ние ще ръководим процеса, като граждани, нападна Стойчо Кузев зам.-кмета. В момента и да бъде ремонтирано, киното не може да осигури паркомясто, а това е в разрез на закона за устройство на територията, кометира арх. Недевски, който твърдо седи зад идеята на мястото на киното да се издигне паркинг с обществена сграда, разбирайте мол. В този паркинг трябвало да се паркират автомобилите, с които хората ще ходят на опера в обновения Градски дом на културата, който трябва да бъде открит в края на май. Архитект Величко Куртев обясни, че на Пловдив е необходимо да има други сгради с културно значение. Застроявайки този терен, сами ще създадем необходимост от паркоместа и така на практика този паркинг ще обслужва гостите на евентуалната 30-метрова сграда. По план, обновеният Синдикален дом трябваше да има подземен паркинг, но това отпадна. Защо?, попита арх. Куртев. Трябва да запазим сградата. Наясно сме, че не може да функционира само като кино. Но може като културен център. Не бива да допускаме недоразумение като Марково тепе, коментира доайенът архитект Василков. Можем да направим от онова грозно чудо мол Марково тепе гараж за автомобили, склад и да събираме всякакви боклуци там. То май и за друго няма да става, коментира един от посетителите. Няма кой да инвестира на концесия в Комсомол, тъй като киното е смачкано в тази среда. Не може да се развива. Трябва да се бутнат тези метални павилиони отпред, грозния ресторант и да се освободи площада. А тогава да се търсят инвеститори, добави друг архитект. Престанете с този еснафски начин на мислене. Около Ковънт Гардън няма къщета, дървени бараки и кокошки. Сградата наистина е чудесна, но там кино не може да има. Тъй като няма кой да го посещава. Аз искам да живея в град, а не в град от селски тип, даде различно мнение арх. Лъчезар Митовски. Но не предложи нищо конкретно. И веднага бе нападнат. Вие сега в еснафлък ли ни обвинявате? Забранявате ни да мислим, така ли? Инвеститорът ли ви изпрати, чуха се коментари в залата. Гордея се, че съм единствената, която гласува против киното да бъде съборено, каза общинската съветничка от СДС Тони Симидчиева. Силно разколебан съм в решението, което взехме. Гласува За, но сега съм разколебан, каза друг съветник- Любозар Фратев. Инвестицията в концесията бе изчислена на милион и 200 хиляди. Мисля, че тази сума не е невъзможна за община Пловдив, за да може сградата да функционира отново, допълни той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар