вторник, 18 януари 2011 г.

ЕЛАТЕ В artnewscafe

Да запазим Кино Комсомол / Космос

акция, изложба, дискусия
фотографии, видео филм, архивна информация, документи

Пенка Попова и Георги Сербезов
24 януари - 28 февруари

представяне
24 януари (понеделник) 2011
19:00 – 20:30

artnewscafe, Пловдив
със съдействието на Фондация Отворени ИзкустваСъбитието отваря една голяма тема, а поводът е старото кино Комсомол / Космос, което наскоро беше гласувано за премахване като на негово място се предвижда построяването на многоетажен гараж и функционална сграда - може би поредния Мол. Това се случва отново в самия център на Пловдив, в непосредствена близост до стар, навремето буржоазен квартал с тесни улички и емблематична алхитектура.

Самата сграда е стойностен пример за модерна архитектура. Кино „Комсомол“ е проектирано през 1960 г от арх. Шинков и е завършено през 1964 година. Макар и прекалено голяма за околните сецисионни или просто скромни къщи сградата на киното прави силно впечатление с пропорционалните си обеми и хармонични фактури. Пестеливите акценти като витта стълба във фоайето и нагънатата „оригами“ фасада от едната му страна са запечатани в съзнанието на всеки пловдивчанин. Емблематичния характер на киното е неоспорим за всеки, който помни тълпите от посетители на площадчето пред него десетилетия наред. Най-голямото и модерно кино в Пловдив с 900 амфитеатрално разположени места бе оставено в забрава преди близо 15 години и така до края на 2010, когато общинската управа го обяви за напълно ненужно за пловдивчани и техните бъдещи поколения. Общинския съвет обяви за ненужно на това място да има сграда с културно предназначение и постанови там да има гараж за неотложните нужди от паркиране.

Конкретното представяне на казуса с киното ще постави въпроси, които са изключително важни и изключително пренебрегвани в публичното пространство.

Какво се случва в градската среда на Пловдив през последните години? Какво е отношението ни към местата където обитаваме? Кои са обществените приоритети и какво бъдеще чертаят те? Какво става, когато паркирането е по-важно от чистотата на въздуха, който дишаме и от културните необходимости на населението? Кой взима решенията вместо нас и защо ние не участваме в този процес? Колко офис сгради, търговски центрове, хранителни вериги и гаражи са достатъчни в един град като Пловдив? Какво означава разрушаването на една сграда за цял квартал?

Пенка Попова, Георги Сербезов реагират на случващото се поставят документална изложба, филм, провеждат дискусия по покана на artnewscafe и Фондация Отворени Изкуства. Пресъединява се градският наблюдател и коментатор Стив Луис. Поканени са всички желаещи да подкрепят, да представят техните находки, интервюта и мнения.

На 24 януари 2011 в artnewscafe, Пловдив между 19:00 и 20:30 ще бъде предоставена всичката документална информация, която е набавена при информационните разкопки за кино Комсомол/Космос проведени в архиви, общински служби, при разговорите с единия от авторите на проекта арх. Л. Шинков и забележителни личности и професионалисти като арх. Здравко Василков и арх. Величко Куртев и други експерти и специалисти. Ще можете да проследите какви решения са взимани и какви становища са изказвани от страна на общинската управа, гражданите, експертите във връзка със кино Комсомол/Космос. Ще можете да получите и протокола от сесията на ОбС от взимането на решението за кино Комсомол/Космос в аудио-формат (бройките са ограничени).

Изложбата, която представя стари и нови снимки, чертежи, документация ще може да бъде видяна между 24 януари - 28 февруари всеки ден в artnewscafe.
Да запазим Кино Комсомол / Космос
Фейсбук страница на инициативата - “Да спрем превръщането на кино Космос в 4 етажен гараж»


Повече информация:
0879 858 764 – Пенка Попова / Да запазим Кино Комсомол / Космос

0888 520 375 – Веселина Сариева / artnewscafe, Фондация Отворени Изкуства
artnewscafe
Пловдив, ул. Отец Паисий 38

Няма коментари:

Публикуване на коментар