петък, 1 април 2011 г.

Играчите се надиграват-нашата позиция-ВЪРНЕТЕ КИНОТО НО ПЛОВДИВЧАНИ!

Кино Космос
Фотограф: Евгени Цветков



Димитър Георгиев обърка плановете за бутане на Космос
Валентина ЙЕРЕМИЕВА, 01 Април 2011; 09:10


Общинската съветничка Даниела Желязкова внася предложение за отмяна на решението за многоетажен паркинг на ул. “Гладстон”




Инвестиционното намерение на бизнесмена Димитър Георгиев за бившето кино “Космос” е на път да сложи край на разгорещените дебати за съдбата на емблематичната сграда в суперцентъра на Пловдив. Както “Марица” вече съобщи, собственикът на парфюмерийната компания “Роза импекс” предложи в писмо до кмета Славчо Атанасов и председателя на Общинския съвет Илко Илиев (ВМРО-НИЕ) да купи имота, при което да запази съществуващата сграда на “Космос” с основното є предназначение - културни дейности, и да построи бизнесцентър в съседство. Това решава спора дали да се запази амфитеатралната зала за 900 зрители или тя да бъде съборена.
Скандалът се разрази след решението на Общинския съвет от 25 ноември 2010 г., прието по предложение на зам.-кмета Александър Долев. С него се изменя подробния устройствен план като на мястото на “Космос” се предвижда нова сграда с гаражи и 15 метра височина. Александър Долев и съветникът от ССД от управляващата коалиция арх. Атанас Недевски пламенно убеждаваха, че към киното няма интерес и изграждането на многоетажен паркинг би решило в известна степен проблемите с паркирането в централната градска част.
Срещу унищожаването на най-голямата в Пловдив зала се обявиха пловдивски интелектуалци от културни институции, известни архитекти начело с проектанта на “Космос” Любомир Шинков, а също така и граждани, част от които живеят в съседство с бившето кино. Създаде се инициативен комитет за спасяване на киното. В момента в защита на сградата са събрани 1088 подписа. В резултат на това процедурата по обявяването на новия ПУП - ПРЗ беше спряна. Поне така декларира зам.-кметът Долев.
И докато защитниците на “Космос” водеха преговори с общинската управа, се родиха две нови, доста любопитни подписки, в подкрепа на управленската кауза за събаряне на киното и изграждане на негово място на бизнес център. В едната фигурират имена на 24-ма инженери и архитекти. В писмото се казва: “Съпричастни сме с намерението на община Пловдив да изгради на мястото на бившето кино “Космос” нов бизнес център със задължението да се осигурят задължително необходимия брой паркоместа, като полагаща се площ на община Пловдив да се използва за социална или културна дейност, музейни институции, зали за художествена самодейност.”
В тази подписка незнайно защо участва и съветникът от ССД арх. Атанас Недевски, само че като главен архитект на община “Родопи”. Същият арх. Недевски, който е гласувал решението за изменение на ПУП-а.
Във втората подписка има 53 имена на “граждани, живеещи в района на киното”, и възмутени от действията на “така наречения инициативен комитет за спасяване на “Космос”. Гражданите също горещо подкрепят намеренията на общината и твърдят, че комитетът се води само от лични имуществени интереси.
“Установихме, че основни инициатори на кампанията в защита на киното са адвокат Дяко Дяков - син на бившия кмет на район “Централен” Александър Дяков, който, докато беше на власт от квотата на СДС, разреши благополучно личните си проблеми, като си реституира целия площад пред киното и застрои цялата площ с грозни метални бараки, които не само ограничават движението, но и не се вписват в архитектурния облик на ул. “Гладстон”, пишат до Славчо Атанасов, Илко Илиев гражданите, сред които са Людмил Палков, Райна Палкова, Лъчезар Митовски, Петя Георгиева, Веселин Георгиев, Красимир Георгиев, Иво Георгиев.
Нямам частен интерес, нито съм организирал подписката, а 400-те квадратни метра пред кино “Космос” са ни върнати не от баща ми, когато беше районен кмет, а с решение на Върховния административен съд, каза адвокат Дяко Дяков. Лично на мен не ми пречи новият ПУП, защото от нашите сгради е предвидено три метра отстояние, допълни Дяков.
Кои са хората от квартала, които горещо подкрепят бутането на киното и строеж на етажен паркинг с офиси? И защо се е разпалила война между съседи?
Зад двете подписки стои фирма “Проджест груп”, твърдят от инициативния комитет за спасяването на “Космос”. Същото потвърдиха за “Марица” и адвокатите Дяко Дяков и Тони Стойчева, чиято кантора се намира в търговския комплекс до киното, в имота на Дякови. В подписката в подкрепа на бизнесцентъра фигурират имена на служители и работници от “Проджест груп”. Така например Людмил и Райна Палкови са родителите на управителя на фирмата Йорданка Людмилова Палкова.
Какъв интерес може да има въпросната фирма, за да брани каузата на управляващите за събаряне на “Космос”?
През 2008 г. “Проджест груп” е внесла бизнес предложение в общината за многоетажен паркинг на мястото на киното на ул. “Гладстон”. Зам.-кметът Александър Долев, помолен да провери каква е съдбата на тази оферта, каза, че не може да я намери. Тогава не е имало електронен регистър, но служителите търсят в архивите, отговори Долев.
Интернет информацията обаче е по-бърза. Във Фейсбук вече всеки може да види какво представлява инвестиционното намерение на фирмата с дата 17 април 2008 г. По онова време офисът є се помещава на ул. “Иван Вазов”. Предложението е за изграждане на модерен многоетажен паркинг с регулиран достъп и офиси със смайваща за тази част на града височина 30 метра.
В мотивите се казва, че паркингът ще спестява време, нерви и средства на шофьорите. Приложени са чертежи и скици на бъдещата сграда.
Около кино “Космос” има сблъсък между хора с икономически интереси и гражданско общество, коментира адвокат Тони Стойчева. Тя, както и интелектуалците, които на 21 март са внесли протестната си подписка в общината и при областния управител Иван Тотев, не може да се примири, че Пловдив няма нито една прилична зала, освен Античния театър, а в същото време управата иска да бута сграда със салон за 900 зрители. Как ще кандидатстваме за Европейската столица на културата, след като имаме зали с най-много 600 места, недоумява адвокат Стойчева. И къде е логиката да се вложат 17 млн. лева в реконструкция на Синдикалния дом, а за ремонт на “Космос” да не се намерят два - три милиона, пита Тони Стойчева.
Сред гражданите, подкрепящи намеренията на общината, фигурира още едно забележително име - на Александър Николич.
Според противниковия лагер, и той представлява въпросната фирма “Проджест груп”. Работел в отдел “Продажби”. Забележителното е, че Николич беше единственият неизвестен за медиите бизнесмен, включен в делегацията за Китай от кмета Славчо Атанасов. Дори и градоначалникът се затрудни да каже как е малкото му име и коя фирма представлява, когато изброяваше членовете на делегацията.
Защо Александър Николич така настървено подкрепя събарянето на “Космос” и изграждането на бизнес сграда? На този въпрос той така и не пожела да отговори, след като го открих в офиса на “Проджест груп”.
Фирмата се помещава зад кино “Космос”, на ул. “Густав Вайганд”, в партерния етаж на нова, красива кооперация. В сряда, на 29 март, по обяд Александър Николич е в офиса на фирмата, но на въпрос за офертата, внесена в общината, казва, че в “Проджест груп” го няма, но живее на горния етаж. Офертата е дадена преди няколко години, спомня си управителят Йорданка Палкова. И двамата обаче категорично отказват да коментират за “Космос”.
Вие от КГБ ли сте, че ме разпитвате, ядосва се Николич и отсича: “Вие сте последният човек, на който ще отговарям!”. Тази тема трябва да обсъдим, не може да ни питате без предупреждение, отклонява въпросите Палкова.
Явно темата за тях е деликатна.
Хората от инициативния комитет за спасяване на “Космос” са се обърнали за помощ към общинската съветничка от ДСБ Даниела Желязкова. Тя подготвя предложение за отмяна на решението за събарянето на киното. То е взето без обществено обсъждане, а най-важното е, че Пловдив е замразен за културни прояви, тъй като заради липса на по-голяма зала звездите отказват турнета в града ни, каза Даниела Желязкова.
Шефът на Общинския съвет Илко Илиев увери, че продължава да води дебата с всички представители на внесените при него подписки. Илиев каза, че не му е известно от “Проджест груп” да е внасяно предложение в общината.
И Илко Илиев, и Александър Долев изразиха задоволство за инвестиционното намерение на Димитър Георгиев. Чакам администрацията да реагира, каза бизнесменът.
Вече е време да се сложи край на грозната сага за събарянето на залата. Тя ражда само слухове за рушвети. А кино “Космос” е огледалото на това, как се стопанисва общинска собственост - мирис на тоалетна, счупени прозорци, безобразното фоайе, задръстено с боклуци, ръждясали врати, мухъл, паяжини, счупени мебели. Това се вижда през решетките, сложени на фасадата на сградата, изоставена през всичките кметски мандати в последните 15 години - на Спас Гърневски, Иван Чомаков, Славчо Атанасов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар